VERGİ

Tam tasdikin, önemi, faydası, kapsamı ve diğer tasdik işlemleri

Tam Tasdik İşlemleri

Tam tasdik incelemelerinde; şirketlerin hesapları ve mali tabloları kontrol edilerek, vergisel açıdan doğruluk ve uygunluk denetimi yapılır. Yeminli Mali Müşavirce yapılan tam tasdik denetimi ve düzenlenen tam tasdik raporu şirketin kurumlar vergisi beyannamesinin vergi mevzuatına uygun olduğu konusunda Devlet’e güvence verir. Tam tasdik hizmeti kapsamında, ortaya çıkması muhtemel vergisel risklerin önceden tespit edilmesi ve muhtemel bir vergi denetimden önce, söz konusu risklerin ortadan kaldırılması amaçlanır. Bunun yanı sıra yapılacak denetimler esnasında vergi ve diğer kanunlarda  yer alan teşvikler ile vergi indirim, istisna ve muafiyetlerin uygulanması konusunda danışmanlık hizmeti verilir.

Her ne kadar tam tasdik hizmeti almak yasal bir zorunluluk olmasa da bu hizmeti almak birçok işletme için daha avantajlı olmaktadır. Tam tasdik hizmeti almak suretiyle mükelleflerin elde edebileceği faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Alınan kaliteli tasdik hizmeti sayesinde vergi mevzuatına uyum düzeyi artar, vergisel hatalar önlenir, vergisel riskler önemli ölçüde azalır.
  • Vergi teşviklerinden etkin bir şekilde yararlanma ve vergi planlaması yapma imkânı sağlar.
  • Yeminli Mali Müşavirlere tasdik ettirilen beyannameler ve bunlara ilişkin malî tablolar, kamu idaresinin vergi inceleme elemanlarınca incelenmiş belge olarak kabul edilir.
  • İhbar ve özel durumlar hariç bu öncelikli olarak bu firmaların incelenmeyeceği, mevzuatta düzenlenmiştir.
  • Tam tasdik hizmeti alan firmaların, yatırım ve AR-GE indirimi ile sair istisnalarının tasdiki için ayrıca rapor düzenlenmesine gerek yoktur.
  • Bu firmalar, tutar sınırı olmaksızın, YMM tasdik raporu ile KDV iadesi alabilirler.
  • Bu firmalar, ayrıca mali müşavirlik sözleşmesi imzalama mecburiyetinden muaftırlar.

Tam tasdik hizmeti genelde kurumlar vergisi özelinde verilen bir hizmettir. Diğer bir ifadeyle tam tasdik sözleşmesi imzalayan yeminli mali müşavirin mali sorumluluğu geçici ve yıllık beyannameler ile sınırlıdır. Buna rağmen KDV ve muhtasar beyannamelerini geçici ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesinden müstakil olduğunu düşünebilmek mümkün değildir. KDV ve muhtasar beyannamesine giren belgelerin gelir, gider, maliyet ya da aktifleştirilen bir kıymet olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple kaliteli bir tam tasdik hizmeti aylık bazda yapılmalıdır. Aylık baz yerine üç ayda bir yapılan denetimler çoğu zaman yetersiz kalmaktadır.

Tam tasdik hizmeti alan müşterilerimize genel vergi danışmanlığı hizmeti de verilmektedir. Genel vergi danışmanlığı hizmeti ile tam tasdik hizmeti arasındaki en önemli fark yeminli mali müşavirin vergi dairesi nezdinde mali sorumluluğudur. Tam tasdik hizmetleri mali sorumluluk içerir.

Tam Tasdik

 

 

Diğer Tasdik İşlemleri

Tam tasdik işlemlerinin yanı sıra farklı kamu kurumlarına, finans kuruluşlarına ve üçüncü kişilere sunulmak üzere vergi ve finansal tabloların doğruluğunu teyit eden çeşitli rapor, yazı ve formlar diğer tasdik işlemleridir.

  • Vergi iadesi tasdik raporları
  • Vergi kanunlarında yer alan çeşitli indirim ve istisna tasdik raporları
  • Bankalara, bakanlıklara sunulan çeşitli bilgi formları
  • İthalatçı bilgi formu
  • TÜBİTAK'a sunulan TEYDEP raporları

diğer tasdik işlemlerine örnek olarak verilebilir.