SAHTE FATURA - ÖZEL ESASLAR REHBERİ

Vergi tekniği raporu ve sahte fatura kullanıcıları, ön tespit ve izah değerlendirme komisyonları

10.Sahte Fatura Kullanıcılarının (!) Tespiti

Sahte fatura düzenleyicilerin tespitinden sonra, yaygınlaşan Ba – Bs bildirimleri, e-arşiv fatura ve e-faturalar ile kullanıcıların tespiti çok daha kolaydır. SMİYB kullanma tespiti, diğer kişi, işletme veya kurumlar hakkında yapılmakta olan araştırma ve incelemeler sırasında yahut yetkili makamların yazıyla bildirmesi üzerine vergi dairesinin ıttılaına girmesiyle başlar. İnceleme esnasında yapılan kullanım tespitinin rapor düzenlenmeden önce mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine yazılı olarak bildirilmesi de bu kapsamda değerlendirilir.

Bu şekilde gelen bilgileri araştırmak üzere, vergi dairelerinde biri müdür biri müdür yardımcısı olmak üç kişilik “Ön Tespit ve İzah Değerlendirme Komisyonları” oluşturulmuştur. Bu komisyon, vergi dairesinin ıttılaına giren konularda ön idari araştırma yapmakta, ön tespit yazılarını mükelleflere göndermekte, gelen cevapları değerlendirmektedir. Kâğıt üzerinde görevi bu olan komisyon, uygulamada, ön tespit yazılarını gönderip, uyarıda bulunup, düzeltme beyannamesi vermeyen mükellefler hakkındaki ön tespiti kesin tespite bağlamaya, yeni sahte belge kullanıcılarını özel esaslara almaya yaramaktadır.

“Kullanıcı tespitinin” tamamlanabilmesi için vergi dairesinin bilgisi dahiline girmesi yeterli değildir. Ayrıca belgenin, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı olması, alıcı/kullanıcının kayıtlarına girmesi ve bu belgede yer alan KDV’nin indirim ya da iade konusu yapılması gerekir. Böylesi bir tespit veya rapor olmadan, sadece düzenleyici satıcıdan mal veya hizmet alımına dayanılarak alıcı mükellefin özel esaslara tabi tutulması mümkün değildir. Düzenleyici satıcının Bs, kullanıcı alıcının Ba bildiriminde söz konusu belgelerin yer alması, sahte veya muhteviyatı itibariyle belge kullanımına karine olmasına rağmen tek başına yeterli değildir. Diğer bir ifadeyle belge üzerinde yer alan KDV tutarı indirim veya iadeye konu edilmediği sürece sorun yoktur. İşte ön tespit ve izah değerlendirme komisyonları tam da bu noktada bir fonksiyon icra etmektedir. KDV’ler indirim konusu yapılmış mı, yapılmamış mı? Bunun için KDV Uygulama Genel Tebliği vergi dairesine, belgenin gerçekliğinin ve indirim – iade konusu yapılıp yapılmadığının araştırılması için kullanıcı olduğu düşünülen mükellefe yazı ile bildirimde bulunma zorunluluğu getirmiştir.