SAHTE FATURA - ÖZEL ESASLAR REHBERİ

İzaha davet, yazılı bildirim, tevsik, uyarı, dava açma hakkı

11.Sahte Fatura Kullanma (!) Tespit Yazılarının İçeriği

Vergi dairesi kullanıcı tespitini tamamlayabilmek, söz konusu KDV’nin indirim ve iade konusu yapılıp yapılmadığını görebilmek için, haklarında sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullandığına dair karine bulunan mükelleflere yazılı bildirimde bulunur. Bu yazılı bildirime, SMİYB kullanma tespit yazısı denir. Uygulamada vergi daireleri KDV Uygulama Genel Tebliği ve 519 sn Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında iki farklı formatta tespit yazısı göndermektedirler.

KDV UGT’ye göre gönderilen sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma tespit yazısı ile vergi dairesi mükellefin 15 gün içinde,

  • İlgili faturalarda belirtilen işlemlerin gerçekliğinin ispat etmesi,
  • Aksi takdirde söz konusu faturaların düzeltme beyannamesi ile kayıtlardan çıkartılması,
  • Çıkartılmadığı takdirde ise yazıya muhatap olan firmanın özel esaslara alınacağı,
  • İncelemeye sevk edileceği

hususlarına yer verir.

Diğer taraftan Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenen (aşağıda ayrıntılı olarak değinilecek) ve aynı mahiyette olan izaha davet kapsamındaki SMİYB ön tespit yazılarında ise;

  • Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde düzeltme beyannamesi verilmesi, vergi ve gecikme zammının aynı sürede ödenmesi halinde vergi ziyaı cezasının % 20 oranında kesileceği,
  • Kesilen ceza için tarhiyat sonrası uzlaşma talep edilemeyeceği ama ceza indiriminden yararlanılabileceği,
  • Aynı sürede düzeltme beyannamesi verilmemesi halinde vergi incelemesine ya da takdir komisyonuna sevk edileceği,
  • Vergi Usul Kanunu (madde 371) pişmanlık hükümlerinden yararlanılamayacağı,

hususlarına yer verilir[1]. Her iki yazının özünde “Hiç izahata girmenize gerek yok. Girseniz de izahınız zaten kabul edilmeyecek. En iyisi, ne bizi ne de kendinizi boşa uğraştırmayın. Düzeltme beyannamesi verin, bu işi kapatalım!” mesajı yer almaktadır.

Vergi dairesi yetkilileriyle bu kapsamda yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınması genellikle mümkün değildir. Çünkü bir tarafta vergi müfettişinin vergi tekniği inceleme raporu, diğer tarafta mükellefin beyanı ve belgeleri vardır. Ve elbette vergi dairesi açısından, vergi müfettişinin yazmış olduğu raporun bağlayıcılığı, sorumluluğu çok daha fazladır.

Verilen 15 günlük sürede kullanıcı mükellefin,

  • işlemin gerçekliğini, belgenin işlemi mahiyet ve miktar itibarıyla doğru olduğunu ispat etmesi veya
  • söz konusu belgede yazılı KDV tutarını indirim hesaplarından çıkarmak suretiyle düzeltme beyannamesi vermesi

gerekir. Kendilerine tanınan 15 gün içerisinde kullandığı belgenin doğruluğunu ispat edemeyen veya düzeltme beyannamesi vermeyen mükellefler tespitin yapıldığı tarih itibarıyla özel esaslar kapsamına alınırlar.

Bu yazıyla mükellef, 3 – 4 sene öncesinde mal ve hizmet aldığı bazı firmalar hakkında olumsuz bir tespitin yapıldığını, olumsuz bir raporun bulunduğunu ilk defa öğrenir. Düzenli KDV iadesi alan mükellefler, iade süreçlerinde haklarında olumsuz rapor ya da tespit bulunan mükelleflerle çok daha erkenden karşılaşırlar. İade sürecini bir an evvel tamamlamak isteyen mükellefler, özel esaslara alınan mükelleflerden gerçekleşen alım belgelerindeki KDV’yi indirim veya iade hesaplarından çıkarmak suretiyle iade süreçlerini ancak tamamlayabilirler.



[1] 519 sn VUK GT