1.Giriş
Bu çalışmada yurt dışı hizmet ihracından elde edilen kazançlar için geçerli olan vergi indirimi müessesesi ele alınmıştır. Konu, Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan düzenleme, madde gerekçeleri, ilgili tebliğ düzenleme ve açıklamaları, İdarenin konuyu özelgelerle ele alma şekli ve uygulamada karşılaşılan özellikli durumlar üzerinde durulmak suretiyle detaylı bir şekilde incelenmiştir. Konuyla ilgili yeni özelge ve yargı kararları ortaya çıktıkça bu metne aralıklı olarak işlenmektedir.
Bazı yurt dışı hizmet ihracından elde edilen kazançlar için getirilen vergi matrahından indirim avantajı, kurumlar vergisi mükellefleri yanında Gelir Vergisi Kanunu 89’uncu maddesinde de yapılan düzenlemeyle gerçek kişi mükellefler için de sağlandığı için gelir vergisi mükellefleri açısından da geçerlidir. Bu sebeple bu yazıda ele alınan gelir ve kurumlar vergisi indirimi uygulaması, kısaca “indirim uygulaması” şeklinde bahsedilecektir.
Konu ele alınırken hizmet ihracına konu faaliyetlerin neler olduğu, bu kapsama giren girmeyen faaliyetler, konuyla ilgili verilen özelgeler de dikkate alınarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmada yaklaşık 70 farklı Özelge’ye 80 yerde atıf yapılmıştır. Hizmet ihracında kurumlar vergisi indirimi konusunda İdarenin özelgelere yansımış mevcut görüş ve yaklaşımlarından hareketle henüz özelge konusu olmamış ama olma ihtimali bulunan konularda da şahsi yorumlarımıza bu çalışmada yer verilmiştir.
Gelir ve kurumlar vergisi açısından indirim uygulaması ele alınırken, konuyla alakalı "hizmet ihracı", "sağlık turizmi istisnası", "zararların mahsubu", "yurt dışında ödenen vergilerin mahsubu" gibi pek çok konuda yeterli bilgilere de yer verilmeye çalışılmıştır.
Türkiye’deki faaliyetlerle ilgili olması, yurt dışında yararlanma, ithal ve ihraç edilen ürünlere yönelik sunulan hizmetler konuları, İdare ve Yargı kararları ışığında ele alınmış, yorumlanmış, şahsi görüşlerimiz hukuki ve ticari teamüller doğrultusunda diğer okuyucuların dikkatine ve katkısına sunulmuştur. Bu aşamada 10 civarında Danıştay Daire ve Vergi Dava Daireleri Kurul kararı irdelenmiştir.
Konular ele alınırken, özel sektör ya da idare lehine olduğuna bakılmaksızın, hukuki metinler ve yargı kararları doğrultusunda doğrunun peşinden gidilmiştir. Bu sebeple özel sektör aleyhine bazı görüş ve kararlar eleştirildiği gibi özel sektör lehine verilmiş görüş ve kararlar da aynı şekilde eleştirilmiştir.
Son olarak, vergi olaylarını yorumlama mantığını kazandıran Hesap Uzmanları Kuruluna, İdari görüş ve Yargı kararlarının ortaya çıkmasına emek veren memurundan gelir idaresi başkanına, tüm inceleme elemanlarına ve vergi yargısı hakimlerine, görüş ve kararların meydana gelmesi için İdareye müracaat eden, dava açan meslek mensubu arkadaşlarıma, avukatlara ve cesur mükelleflere sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Yazının istediğiniz bölümüne sol taraftaki içindekiler kısmından rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca metin içinde karşılaşacağınız bazı kavramlara tıklamak suretiyle daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle...
Dr. Mustafa Dakın